het resultaat

Scandinavische Kardemom-Amandelbroo(uit het boek van Roger Saul, SPELT  )  beetje door ons           aangepast.

Voor 8 t/m 12 broodjes: 30 minuten plus 50 minuten rijzen. Bereiding 25 minuten.

 

55 gram boter, gesmolten en afgekoeld, plus extra voor het invetten
350 gram speltbloem  plus extra voor het bestrooien *
115 gram volkorenspelt meel *
55 gram kristalsuiker
1 ½ tl. kardemom
1 theelepel zeezout *
7 gram droge gist *
2,5 dl. volle melk, lauwwarm
1 ei losgeklopt

Voor de Kardemom-amandel vulling

75 gram boter (zacht)
55 gram rietsuiker
55 amandelen (fijngestampt of gemalen)
2 tl.  kardemom
1 zakje vanille suiker

Voor de topping:

ei losgeklopt
55 gram amandelschaafsel;

*Is te koop bij Buiter Roden

 

Vet een grote kom licht in en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe de bloem, het meel, de suiker, kardemom, het zout en de gist in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de melk erin, doe de  boter en het  ei erin en meng alles met een pollepel tot een zacht deeg.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 8 minuten, tot het zacht en elastisch is en terugveert als u er in prikt. Leg het deeg in de ingevette kom, dek deze af met een schone, vochtige theedoek (of licht ingevet (met pancoating*) folie) Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats tot het in omvang is verdubbeld.

Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol het uit tot een rechthoek van 35 x 25 cm. Verdeel de boter in de lengte met de ingredienten over de helft van het deeg. Vouw de andere helft over de vulling heen. Snijd met de deegsteker het deeg in 8 tot 12 plakken. Houd de uiteinden van een plak vast en draai hem drie of vier keer een slag. Leg een knoop in het deeg en leg de knoop op de bakplaat. Herhaal met de andere plakken en leg ze iets uit elkaar op de bakplaat.

Leg er een theedoek (of ingevet folie) over en laat ze 20 minuten rijzen op een warme plaats, totdat het deeg in omvang is verdubbeld en niet langer terugveert als u erin prikt.

Verwarm de oven op 220 graden.

Bestrijk de gerezen broodjes met het losgeklopt ei en bestrooi ze met het amandelschaafsel. Spray wat water in de hete oven om stoom te creeren, zodat de broodjes kunnen rijzen. Bak ze 5 minuten in het midden van de oven en zet de oven dan op 180 graden. Bak de broodjes nog 15 – 20 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken als u op de onderkant klopt. Laat ze op een rooster afkoelen.

 

boekingredientenrechthoek van het deeg makenverdelen in 2 stukkenverdelen in 12 stukkenspijs erop 1 spijs erop doenknopen