Roggeverdommeke
(gemaakt in de broodbakmachine)

In de middeleeuwen werden er al roggeverdommekes gegeten. Roggebrood was vroeger dagelijkse kost naast aardappelen omdat het zo voedzaam was. Ook in de gevangenis werd het voorgezet. ‘Brood voor de verdoemden’ heette dat in de volksmond. Vandaar de Antwerpse benaming: roggeverdoemekes. Later werden rozijnen of krenten aan het deeg toegevoegd.

200 gram roggemeel
300 gram tarwebloem
10 gram droge gist
280 gram lauw water
40 gram olijfolie
8 gram zout
40 gram broodverbeteraar
5 gram basterdsuiker
150 gram rozijnen
Beetje roggebloem om te bestrooien

Doe de ingredieënten (behalve de rozijnen)  in het bakblik van de broodbakmachine.
Plaats het bakblik in de broodbakmachine. Stel de machine in op “basis snel””. Kies de korstkleur en druk op start. Stel een keukenwekker op 14 minuten.
Open het deksel van de broodbakmachine wanneer de keukenwekker afloopt. Voeg dan de rozijnen toe. Wanneer de rozijnen niet goed opgenomen worden, kneed ze dan nog even door. (Desnoods het deeg even uit het bakblik halen)

Laat het programma verder lopen tot de timer op de boodbrakmachine nog zo’n 40 minuten aangeeft. Open het deksel, bestrooi het brood licht met de roggebloem en sluit het deksel.

Haal het brood uit de machine wanneer de baktijd verstreken is. Laat uitdampen.