Kugelhopf

KUGELHOPF

(Uit het boek 365 broodrecepten van Anne Sheasby)

Benodigdheden:

55 amandelschaafsel
350 gr. tarwebloem
½   tl. zout
1 ½ tl. gist
115 gr. rozijnen
1 tl. Koekkruiden
115 gram zachte boter
115 gr. basterdsuiker
2 grote eieren (iets losgeklopt)
1 dl. warme melk (en wat extra indien nodig)
Poedersuiker voor het bestrooien

  1. Vet een tulbandvorm van 20 cm. In. Bestrooi hem met amandelschaafsel. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom en roer de gist, rozijnen en koekkruiden erdoor. Maak in het midden een kuiltje en laat het geheel rusten. Meng in een andere kom de boter en de suiker en klop geleidelijk de eieren en de melk erdoor. Schenk dit mengsel in het kuiltje van de droge ingrediënten en meng alles goed, zodat er een zeer zacht zijdeachtig deeg ontstaat Voeg zo nodig wat extra melk toe.
  2. Leg het deel op een met bloem bestoven ondergrond en kneed het tot het glad en elastisch is. Vorm er een bal van. leg deze in een lichtjes met olie ingevette kom, dek af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  3. Sla het deeg door op een met bloem bestoven ondergrond en doe het in de vorm., Dek het deeg af en laat het nog ca. 1 uur rijzen, totdat het bijna de rand van de vorm bereikt.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bak de kugelhopf ca. 40 minuten tot hij goudbruin is en een sateprikker er schoon uitkomt als u in het midden prikt. Stort de kugelhopf op een rooster en laat hem afkoelen. Bestuif hem vlak voor het serveren met gezeefde poedersuiker.