Knäckebröd ( voor 4 ovenplaten van 30 x 40 cm)

330 gram tarwebloem
330 gram roggebloem
15 gram gedroogde gist
10 gram zout 330 ml. water ( ± 20 º C)
140 gram olijfolie
60 gram ei = 1 groot ei
140 gram geroosterde zonnebloempitten
70 gram geroosterd sesamzaad

later toevoegen: 100-200 gram gewelde krenten

Rooster de zonnebloempitten en het sesamzaad in een oven van ± 220 º C , 3-5 min. goed opletten als ze beginnen te kleuren gaat het opeens heel snel. Maal ze daarna met een staafmixer, blender of vijzel. Doe alle ingrediënten, behalve de krenten, in een kom en kneed er een soepel en glad deeg van. Je kunt dit ook in de broodmachine doen, gebruik dan het pizzaprogramma.
Laat de machine zo lang draaien tot je een goed samenhangend deeg hebt, haal het deeg eruit en rol er een bal van.
In beide gevallen laat je het deeg nu 15 min. afgedekt met (ingevet) plastic rusten.
Werk nu de krenten door het deeg, als je niet alle crackers met krenten wilt, doe ze dan bv. door de helft van het deeg.
Verdeel het deeg in vieren, rol ze uit op bakpapier tot een rechthoek, dikte ± 3 mm. Prik het deeg met een vork overal in. Wanneer je 1 bakplaat hebt, leg het overige deeg dan koel in plastic weg. Snijd met een pizzasnijder rechthoeken van 6 x 12 cm. .
Eventueel: bestrijk het deeg met water en strooi er sesam- of maanzaad over, druk licht aan met de deegrol. Weer afdekken en ± 30 min. laten narijzen.
Bak het knäckebröd af in een oven van 160 ºC, gedurende 40 min., zet de laatste 15 min. de ovendeur op een kier, bv. met een lepeltje, zo kan het vocht weg.
Het is klaar wanneer het knäckebröd licht verkleurd is en hard aanvoelt wanneer je er met een nagel op tikt. Afkoelen en afbreken, dan de rest bakken.