kerststol

Hieronder het recept

Recept van de Bakboerderij (Eiteweert)

 

Een klassieker, . Het recept is voor 2 grote stollen.

Ingrediënten:

  • 500 gram eiwitrijke tarwebloem
  • 100 gram krentenbroodpoeder
  • 15 gram gist
  • 8 gram zout
  • 330 gram water

Vulling:

  • 300 gram amandelspijs
  • 250 gram krenten
  • 250 gram rozijnen

Voorbereiding:

Wel de krenten en rozijnen een dag van te voren. Zet ze 15-20 minuten in lauw water, giet ze daarna af en doe ze in een zeef. Verspreid daarna de uitgelekte krenten en rozijnen over een theedoek. Dek het vervolgens weer af met een theedoek. Op deze manier droogt de buitenkant van de vruchten weer iets, ze worden dan gemakkelijker in het deeg opgenomen. Gebruik hiervoor oude theedoeken, ze worden er niet echt mooier van….

Werkwijze:

Maak het deeg met de hand of met de broodbakmachine, gebruik dan het pizzaprogramma. Het deeg is best plakkerig, dat moet ook om straks de vulling goed op te kunnen nemen. Ook geeft een deeg met veel vocht een mals eindresultaat. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en bol het op. Laat de bollen afgedekt onder ingevet plastic 30 minuten rijzen, druk ze dan plat en werk de vulling er door. Werk afwisselend aan de beide deegstukken. Het heeft dan steeds even weer de gelegenheid tot rust te komen.

Hierna het deeg opnieuw opbollen, dat is best lastig omdat het deeg zo plakt. Zorg daarom dat je handen droog blijven, gebruik hiervoor bloem.

Hierna de bollen weer 10 minuten laten rusten, afgedekt met ingevet plastic. Maak intussen “pillen” van de amandelspijs. Rol ze uit tot een lengte van ongeveer 25 cm. Leg de bollen met de mooie kant (de bovenkant) op je werkvlak. Druk dan het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 30-35 cm lang en 20-25 cm breed. Maak met de zijkant van je hand een soort geultje voor de spijspil, net naast het midden. Leg vervolgens de spijspil hierin. Maak de randen nat met een beetje water, zodat het deeg straks goed plakt. Vouw daarna de deeglap over het spijs heen en druk de zijkant goed aan. Let er op dat het amandelspijs goed is opgesloten.

 Narijs:

Afgedekt onder ingevet plastic, ongeveer 60 minuten

Bakken:

40-45 minuten op 180 graden

 

 

Kijk ook eens op :

https://bakboerderij.com/index.php/kerststol of op de facebookpagina van Buiters bakboerderij