meer granen brood

Ingrediënten:

375 tarwebloem     *                      1 ½ tl. zout                                              Topping:
125 gram volkorenmeel      *        1 el. bruine basterdsuiker                     1 eitwit
3 dl. water                                          1 tl. karwijzaad                                         1 el water

1 ½ el. zonnebloemolie                  ½ tl. maanzaad         *                            1 el. zonnebloempitten *of

2 tl. citroensap                                ½ tl. sesamzaad       *                             1 el. pompoenpitten *

1½ el. magere melkpoeder           7 gram gist  *

*=  verkrijgbaar bij Buiter Roden

 

Doe alle ingrediënten bij elkaar in en doe het in de broodbakmachine

Gebruik het basisprogramma met middelmatige korst en druk op start.  Dan kun je de topping niet gebruiken. (of je kneedt het deeg zelf. Let er op, dat het gist en het  zout elkaar niet raken)

 

Voor de variatie  kun je ook 125 gram roggemeel gebruiken.

 

Bovenstaand brood is als volgt gemaakt.

 

Wij doen alle ingrediënten eerst in de broodbakmachine op de deegstand. (Bij de Panasonic broodbakmachine gebruiken we de pizzastand) Wij vinden dat gemakkelijk, omdat het deeg dan erg goed gekneed wordt en ook de eerste rijzing plaatsvindt.

 

Dan halen we het deeg eruit en gaan het nog eens kneden. (We doen tarwebloem of zonnebloemolie op het werkvlak, anders plakt het te erg) Na het kneden doen we het deeg in een broodvorm.

Intussen maken we een papje van 1 eiwit en 1 eetlepel water en bestrijken we de bovenkant van het brood daarmee. Dan strooien we er nog wat zonnebloempitten of pompoenpitten op en zetten het 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.