desem-hand-en-machine

Van de site van de Bakboerderij Eiteweert.

Desem zonder gist

Desembrood blijft zeer lang vers.

 Ingrediënten:

  • 100 gam volkorenmeel
  • 100 gram water

Je kunt hiervoor zowel tarwe- als speltvolkoren gebruiken. Wanneer je rogge gebruikt krijg je een andere desemcultuur.  De Duitse, wat zurige broden worden gebakken met desem op roggebasis. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee.

Werkwijze:

 dag 1:

  • doe meel en water in een bakje van  ± 1 liter. Zet het bakje gewoon in de keuken, maar niet op de verwarming. Maak een doek vochtig en doe dit over het bakje heen. Wij gebruiken een microvezeldoekje, dat is vrij zwaar wanneer het nat is en sluit op die manier het bakje mooi af voor vliegjes e.d. (Fruitvliegjes zijn dodelijk voor je desem.)

Desem zonder gist

Desem zonder gist

dag 2:

  • 3 keer verdeeld over de dag goed roeren, zorg voor een schone lepel en ook de zijkanten schoon houden. Vochtige doek er weer over en staan laten.

dag 3:

  • weer 3 keer roeren

dag 4:

  • het desem moet nu gevoed worden:  100 gram water en 100 gram volkorenmeel door de desem roeren. Later op de dag weer 2 keer roeren. Je ziet na het voeden de belletjes-activiteit toenemen.

Desem zonder gist

dag 5:

  • weer 3 keer roeren

dag 6:

  • weer 3 keer roeren

dag 7:

  • ‘s morgens desem voeden: 100 gram water en 100 gram volkorenmeel doorroeren. Na minimaal  6 uur is het desem klaar om er een brood van te bakken. Je ziet ook dat het desem zeer actief is.

Algemeen:

Het desem mag iets zurig ruiken. Voor het roeren zie je vaak dat het vocht wat bovenop ligt, na het roeren moet het mooi homogeen zijn.  Zorg er voor dat je tijdens het roeren steeds de randen van je bakje mooi schoon maakt. Desem wat hier achterblijft droogt uit. Maak steeds je doekje vochtig na het roeren.

Bewaren:

Als de desem goed actief is kun je het afgesloten bewaren in de koelkast. Iedere 5 dagen moet je er iets mee doen , dus of goed roeren, of voeden en 6 uur later een brood van bakken. Wanneer je desem weer gaat gebruiken op keukentemperatuur laten komen, dan pas voeden.

Gebruik:

Gebruik per brood 150 gram vloeibare desem. Hou er rekening mee dat je desem natuurlijk veel meer vocht bevat dan je normale deeg. Je moet je recept hierop aanpassen.

vuistregel: gebruik 50 gram minder water dan op de verpakking vermeldt staat.

Doe ook niet al het water direct in de machine, maar houd wat achter. Je kunt het wanneer nodig beetje bij beetje toevoegen.

hoofdregel: voel aan het deeg!

Voor de foto’s hebben we haverzemelenbrood gebruikt:

recept op de verpakking voor de broodbakmachine:

  • 500 gram haverzemelenbrood
  • 7 gram droge gist
  • 15 gram boter, olijfolie of broodverbetermiddel
  • 330-340 gram water
  • 7-8 gram bakkerszout
  •  

 

  • Als desembrood:
  • 500 gram haverzemelenbrood
  • 150 gram desem
  • 15 gram boter, olijfolie of broodverbetermiddel
  • 280-290 gram water
  • 7-9 gram bakkerszout

Wij hebben alleen ervaring met het bakken in de Panasonic, wat een zeer goed resultaat geeft.

Start met het PIZZA programma (dit duurt 45 minuten) , na afloop op STOP drukken.

De deksel dicht laten en dan een aantal uren (2,5 – 4) laten staan tot hij goed gerezen is. Open gerust de machine om te kijken.

Wanneer het deeg tot 1 à 2 vingers onder de rand is gerezen kan het gebakken worden.

Kies hiervoor het  BAKE-ONLY programma, de baktijd stel je in met de timerknop ± 50-55 minuten.

 

Desem zonder gist

Desem zonder gist

Desembrood kan natuurlijk ook met de hand gebakken worden.

Ook hier geldt: minder water toevoegen.

 

 

Zo’n mooi desembrood vraagt natuurlijk om het gebruik van een rijsmand.

Desem zonder gist

Het brood, is gerezen in de rijmand en op de bakplaat gelegd.

Desem zonder gist

Het eindresultaat gebakken met de hand.

Desem zonder gist

Het eindresultaat gebakken met de machine.