brood met Sponge .

Zaadjes brood 
Maar gemaakt met havervlokken

Deeg gemaakt met voordeeg (Sponge)
165 gram tarwebloem
165 gram melk (20-25 graden)
2,5 gram droge gist

Sponge:
Meng de ingredienten in een kom. Dek de kom af en laat het mengsel 45-90 minuten op kamertemperatuur staan totdat het mengsel gerezen is.

Deeg:
De sponge
210 gram tarwebloem
100 gram volkorenmeel
25 gram roggemeel
8 gram donker moutmeel
25 gram gebroken lijnzaad
25 gram havervlokken
210 gram volle melk (20-25 graden)
9 gram zout
15 gram zachte ongezouten roomboter
2,5 gram droge gist

Deeg kneden in de broodbakmachine.  (In het boek staan ook andere manieren) Doe alle ingredienten voor het deeg in de bak en kneed tot een soepel en licht kleverig deeg. Kneed het deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken. 10 tot 15 minuten kneden.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloem ingevette kom. 1x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft. (Ongeveer 60 minuten)

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt 20 minuten rusten.

Draai de deegbal om zodat de onderkant boven komt te liggen.
Rol het deeg van links naar rechts met een deegroller uit. Zorg dat het deeg overal even dik is.
Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg. Doe hetzelfde met de linkerkant.
Rol het deeg weer met een deegroller uit. Niet breder dan het bakblik.
Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette broodblik.

2e rijs. Dek het deeg af. Laat het deeg op kamertemperatuur in volume bijna verdubbelen.  Ongeveer 60 minuten laten rusten.

Oven voorverwarmen op 220 graden. (of 200 graden hetelucht)

Bakken: Zet het bakblik op een rooster of op een bakplaat in de oven. Giet in de mee verwarmde braadslede ongeveer 1,5 dl. kokend water. Pas op voor je handen. Sluit direct de ovendeur.
Bak het brood 20 minuten en haal de braadslede uit de oven. (Pas op) Verlaag eventueel de temperatuur (als de korst erg gekleurd is) naar 200 of 180 graden. Bak het brood in  nog ongeveer 20 minuten gaar en bruin. Los het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

 

Voor leuke recepten kijk in het boek Brood uit eigen oven of Meer brood uit eigen oven van Levine van Doorne.,