Bakboerderij

Nieuwe regels…..

Per 13 december 2016 gelden er nieuwe etiketteringsregels voor voedsel. Naast de al langer verplichte vermelding van ingrediënten en allergenen komt daar nu ook de voedingswaarde bij.

Een hele klus natuurlijk, zeker omdat wij (Bakboerderij) het grootste deel van ons assortiment zelf mengen en verpakken.

We zijn er al een poos mee bezig, we zijn begonnen met het brood. De gegevens op het etiket en op internet worden dagelijks aangevuld. Naast de voedingswaarde zetten we op de site per product ook de receptuur zoals op de zak staat. Uiteindelijk komt ook de voedingswaarde van het gebakken eindproduct op de site.

We komen wel tot heel leuke ontdekkingen. In de week dat het voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf presenteerde waren we bezig met Kloosterbrood.

Het Voedingscentrum wijst op de kwaliteiten van volkorenbrood. Juist de voedingsvezels zijn erg belangrijk.

We hebben het eens vergeleken met ons meest verkochte brood: het Kloosterbrood.

Niet alleen verslaat het Kloosterbrood het gemiddelde volkorenbrood op het punt van de voedingsvezels, het bevat ook nog eens zo weinig koolhydraten dat het koolhydraatarm genoemd mag worden!

De feiten op een rijtje:

Kloosterbrood Het gemiddelde volkorenbrood
Hoeve Eiteweert opgave: Voedingscentrum.nl
Het gebakken Kloosterbrood bevat per 100 gram:
Energie 986,6 kJoule
Eiwit 11 gram
Koolhydraten 28,7 gram
waarvan suikers 0,7 gram
Vet 8,6 gram
waarvan verzadigd 1,1 gram
Voedingsvezels 7,4 gram
Zout 0,9475 gram
Het gemiddelde volkorenbrood bevat per 100 gram: 

Energie 979,1 kJoule
Eiwit 11,1 gram
Koolhydraten 39,9 gram
waarvan suikers geen opgave
Vet 2,3 gram
waarvan verzadigd 0,4 gram
Voedingsvezels 6,7 gram
Zout 1,16 gram

Het vetpercentage ligt hoger bij het Kloosterbrood, dat komt door de grote hoeveelheid zaden en pitten. Die zorgen er wel voor dat je lichaam langer werk heeft om het brood te verteren, waardoor je minder snel trek krijgt.

Met glans geslaagd dus! En let ook even op het zout….

kloosterbrood-plak.jpg