Ingrediënten:

  • 500 gram broodmix
  • Kijk voor de overige ingrediënten op het etiket.

Werkwijze Hunebedbol:

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar totdat alle droge producten door het water zijn opgenomen.
  • Kneed in de kom of op het werkblad tot een soepel, glad deeg.
  • Leg het deeg op het werkblad en verdeel in twee delen.
  • Bol het deeg op door de handen aan beide kanten van het deeg te plaatsen. Draai met de klok mee. Het deeg blijft op het werkblad rusten terwijl dit proces meerdere keren wordt herhaald. Het deeg wordt nu een ronde bol en komt op spanning te staan.

Wilt u zien hoe dit werkt? Ga naar www.bakboerderij.nl, onder het kopje recepten staan bij handbereiding een aantal filmpjes.

  • Vet de kom licht in met bakspray of olie.
  • Leg het deeg in de kom en dek af met plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
  • Zet het deeg ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur om te rijzen. Is het deeg verdubbeld in omvang? Prik met een vinger in het deeg. Blijft het gaatje in het deeg staan? Dan is het deeg voldoende gerezen. Trekt het gaatje in het deeg direct dicht? Het deeg heeft meer tijd nodig om te rijzen.
  • Leg het deeg op het werkblad.
  • Druk het deeg met de hand plat om ervoor te zorgen dat alle grote luchtbellen uit het deeg verdwijnen.
  • Giet een klein beetje olijfolie over de plak en smeer uit met de handen.
  • Draai de plak om en zorg ook hier voor een klein laagje olijfolie op het deeg.
  • Snijd met een deegsteker of mes het deeg kris kras in stukjes van verschillende formaten.
  • Pak met beide handen de stukjes op en kiep in de vorm.
  • Dek het deeg af met plastic folie.
  • Laat het deeg 45 tot 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Druk zacht met een vinger op het deeg. Komt het deeg langzaam omhoog? Het deeg kan afgebakken worden. Komt het deeg direct weer omhoog? Laat het deeg langer rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Plaats het brood op een rooster in het midden (of net daaronder) van de oven.
  • Bak het brood 20 – 25 minuten.
  • Haal het brood uit de vorm en bak nog 5 minuten af zonder vorm.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster of eet warm op!
  • Het brood kan geserveerd worden in de aluminium vorm.
  • Het brood kan bewaard worden in de aluminium vorm met daar omheen een (plastic) zak of folie.

Tip:

  • Verdeel geraspte kaas over het deeg voordat het in de oven gaat.
  • Knip of snijd spek in kleine stukjes en verdeel over het deeg voordat het de oven in gaat.