Paas brood

INGREDIËNTEN:

  • 300 gram eiwitrijke tarwebloem
  • 75 gram krentenbroodpoeder
  • 10 gram gist
  • 7 gram zout
  • 290 gram water
  • 20 moutmeel

VULLING:

  • 250 gram amandelspijs
  • 150 gram krenten
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram hazelnoten of cashewnoten

Evt. versiering:

  • Amandelschaafsel
  • Poedersuiker of decoratie suiker

VOORBEREIDING:

Wel de krenten en rozijnen een dag van tevoren. Zet ze 15-20 minuten in lauw water, giet ze daarna af en doe ze in een zeef. Verspreid daarna de uitgelekte krenten en rozijnen over een theedoek. Dek het vervolgens weer af met een theedoek. Op deze manier droogt de buitenkant van de vruchten weer iets, ze worden dan gemakkelijker in het deeg opgenomen. Gebruik hiervoor oude theedoeken, ze worden er niet echt mooier van….

WERKWIJZE:

Maak het deeg met de hand of met de broodbakmachine, gebruik dan het pizzaprogramma. Het deeg is best plakkerig, dat moet ook om straks de vulling goed op te kunnen nemen. Ook geeft een deeg met veel vocht een mals eindresultaat. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en bol het op. Laat de bollen afgedekt onder ingevet plastic 30 minuten rijzen, druk ze dan plat en werk de vulling er door. Werk afwisselend aan de beide deegstukken. Het heeft dan steeds even weer de gelegenheid tot rust te komen.

Hierna het deeg opnieuw opbollen, dat is best lastig omdat het deeg zo plakt. Zorg daarom dat je handen droog blijven, gebruik hiervoor bloem.

Hierna de bollen weer 10 minuten laten rusten, afgedekt met ingevet plastic. Maak intussen “pillen” van de amandelspijs. Rol ze uit tot een lengte van ongeveer 25 cm. Leg de bollen met de mooie kant (de bovenkant) op je werkvlak. Druk dan het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 30-35 cm lang en 20-25 cm breed. Maak met de zijkant van je hand een soort geultje voor de spijspil, net naast het midden. Leg vervolgens de spijspil hierin. Maak de randen nat met een beetje water, zodat het deeg straks goed plakt. Vouw daarna de deeglap over het spijs heen en druk de zijkant goed aan. Let er op dat het amandelspijs goed is opgesloten.

 NARIJS:

Afgedekt onder ingevet plastic, ongeveer 60 minuten

BAKKEN:

40-45 minuten op 180 graden