speculaas-rondo

 

Nu eens een andere manier om gevuld speculaas te bakken: Speculaas rondo’s. Als bakring kun je de professionele rondo ring gebruiken, maar natuurlijk ook heel goed de RVS dessertring.

 

Grondstoffen:

Bakvorm:

  • 12-14 ringen doorsnede 6 cm

Werkwijze:

Maak het deeg volgens het recept op de verpakking, het liefst een dag van te voren. Leg het dan in de koelkast. Haal het deeg een uur van te voren uit de koelkast en kneed het even door. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 4-5 mm.  Steek 24 tot 28 cirkels uit van 6 cm doorsnede. Leg de helft van de cirkels in de ingevette bakringen op een vel bakpapier op de bakplaat.

Maak de amandelspijs soepel door er 30 gram water door te roeren. Leg in het midden van iedere cirkel 25-30 gram amandelspijs. In de bakkerij wordt dat met behulp van een spuitzak gedaan, we vinden het zelf wel gemakkelijk om het met een ijslepel te doen.  Je krijgt dan op een eenvoudige manier steeds dezelfde hoeveelheid zonder steeds te hoeven wegen. De ijslepel die wij gebruiken is 40 mm. Hou in ieder geval de randen vrij van amandelspijs.

Bestrijk daarna de overgebleven helft cirkels met koffiemelk (1 cupje is voldoende) of gebruik geklopt ei. Doe dit VOORDAT je de deksels erop legt, anders bakt het dekseltje aan de vorm vast wanneer je net de vorm raakt met je kwast.

Leg de deksels op het amandelspijs. Ze hoeven niet aangedrukt te worden, tijdens het bakken bakt de bodem omhoog en de zijkant naar beneden. Bestrooi de rondo’s met amandelschaafsel.

Bak de rondo’s in een voorverwarmde oven van 190 graden 20 – 23 minuten. Los de rondo’s direct na het bakken, anders kunnen ze door de warmte van de ringen en de bakplaat behoorlijk nakleuren. Je kunt speculaas rondo’s ook heel goed invriezen.

Copyright recepten de Bakboerderij.