Weer een heerlijk recept van de Bakboerderij Eiteweert.

PIETENBARET

 

 

De verrassende Pieten baret met een bodem van speculaas, een vulling van amandelspijs en daar bovenop een krenten-rozijnenbol. Je maakt ze zelf heel gemakkelijk, onderstaand recept is voor 2 bollen.

Ingrediënten:

Bodem:

  • een half pakje mix voor speculaasbrokken

Krenten-rozijnenbol:

  • 400 gram eiwitrijke tarwebloem
  • 80 gram krentenbroodpoeder
  • 8 gram zout
  • 15 gram droge gist
  • 450 gram gewelde krenten en rozijnen
  • 300 gram water

Vulling:

  • 250 gram amandelspijs

 

Bakvormen:

  • vlaaipan 18 cm
  • of aluminium wegwerpvorm 15 cm

 

Voorbereiding:

Maak, het liefst een dag van te voren, het deeg voor de speculaasbrokken. Maak gerust het hele pakje, als je deeg overhoudt bak je van de rest gewoon nog wat speculaasbrokken. Wel de krenten en rozijnen, ongeveer 30 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet. Verdeel ze hierna op een theedoek, ook afdekken met een theedoek. Op deze manier zijn ze gemakkelijker te verwerken. Doe dit ook een dag van te voren.

Werkwijze:

Kneed met de hand of met de broodbakmachine het deeg voor de krenten-rozijnenbollen. Laat dit afgedekt onder ingevet plastic een half uur voorrijzen. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Gebruik de vorm als mal om de bodem uit te snijden.

 

Leg de bodems in de ingevette vormen. Vorm plakjes van het amandelspijs en leg ze op de bodem. De buitenste rand moet vrij blijven. Het hoeft niet echt glad, gewoon met je vingers is prima.

 

Werk de krenten en rozijnen door het deeg. Verdeel het deeg in 2 delen en bol ze op. Het deeg is vrij plakkerig, leg daarom ruim bloem op tafel om je handen steeds droog te kunnen maken.

Dek de bollen weer af met plastic en laat ze 10-15 minuten rusten. Druk ze hierna iets plat en leg ze in de vormen, afdekken met ingevet plastic.

 

 

Narijs: ongeveer 60 minuten Bakken: 175 – 180 graden in een voorverwarmde oven, 35 – 40 minuten.